Informatie mondverzorging bij zwangerschap

Bij zwangerschap (en eigenlijk elke verandering van de hormonale huishouding, zoals ook puberteit en overgang) verandert ook de gevoeligheid of afweer in de mond tegen bacteriën uit de plak. Het tandvlees raakt gezwollen en bloedt snel. Een goede mondhygiëne tijdens de zwangerschap kan zwangerschapsgingivitis (tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap) voorkomen.

Bij de zwangerschap worden de bindweefselbanden in het hele lichaam slapper, maar ook tanden en kiezen kunnen losser gaan zitten. Dit herstelt zich vanzelf weer na de bevalling.

Een gezond gebit tijdens de zwangerschap

Voorzorgsmaatregelen bij zwangerschap
Met een goede gebitsverzorging hoeft uw gebit niet te lijden onder uw zwangerschap. Eigenlijk is het een kwestie van goed blijven poetsen, tweemaal per dag. Houd ook de ruimtes tussen de tanden en kiezen goed schoon met flossdraad of tandenstokers. De verleiding is misschien groot om tandvlees dat bloedt (en dus ontstoken is) te ontzien. Bovendien is het verleidelijk om in geval van misselijkheid de achterste kiezen niet te poetsen. Houd juist deze plekken extra goed schoon. Een tandenborstel met een kleine kop is bij misselijkheid beter te verdragen. Gebruik niet te vaak zoetigheid en suikerhoudende dranken. Bezoek zo nodig mij een keer extra als u vragen heeft.
Let op: overdreven of verkeerd gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan schade veroorzaken aan de tanden en het tandvlees.

Misselijk
Vaak gaat een zwangerschap gepaard met misselijkheid. Sommige vrouwen zijn zo misselijk dat ze regelmatig moeten overgeven. De verleiding is groot om direct daarna uw tanden te poetsen om die vieze smaak in uw mond kwijt te raken. Toch kunt u dat beter niet doen. Maagzuur tast het glazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als u direct na het overgeven uw tanden poetst, kunt u het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen. Beter kunt u uw mond spoelen met water of een mondspoelmiddel.
Tips: Neutraliseer zuren door geregeld (suikervrije) kauwgom te kauwen of door te spoelen met water of een fluoride- spoelmiddel.

Zwanger en parodontitis
Bij vrouwen die al voor de zwangerschap last hadden parodontitis (ontsteking van het tandvlees en het eronder liggende kaakbot) verergert de parodontale situatie vaak. Het kan zijn dat er door de verergerde parodontitis en het losser gaan staan van tanden en kiezen, er tanden en kiezer tijdens de zwangerschap verloren gaan. Volgens Amerikaans onderzoek zou een onbehandelde parodontitis tevens tot vroeggeboorte kunnen leiden. Dit zou worden veroorzaakt doordat de ontsteking een verhoogde activiteit van de afweerreactie van het lichaam geeft en dit kan weeën opwekken. Bovendien kunnen bacteriën via de bloedbaan in de placenta terecht komen en daar een afstotingsreactie veroorzaken.

Een tand wordt tijdens de zwangerschap nietvatbaarder voor tandbederf (cariës). Toch ontsteen er meer gaatjes tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat bij veel vrouwen deeetbehoefte veranderd als ze zwanger zijn. De eetlust neemt toe, zo ook de suikerbehoefte. Iedere keer dat er iets zoets gegeten wordt, is dateen aanval op het gebit. Daarnaast gebruikt de baby fosfor en calcium van de moedervoor de opbouw vanhet skelet en de aanleg van het melkgebit. Het speeksel van de moeder bevat hierdoor minder fosfor en calcium waardoor er minder aangetast glazuur kan remineraliseren.Zodoende kunnen gaatjes sneller ontstaan.

Contactinfomatie

Hier vindt u de contactinformatie van praktijk voor Mondhygiëne Jolanda Heerschop

Praktijk voor Mondhygiëne

Mondhygiëniste:
Jolanda Heerschop-Jongbloed
Meteorensingel 21
1033 CB Amsterdam

Tel: 020-6311485
GSM: 06-502.658.33
Email: info@mondhygienistejolandaheerschop.nl
Website: Medisch Centrum Tuindorp

Overige vragen

Als u naar aanleiding van de website nog vragen heeft kunt u contact met mij opnemen.


Let op! Afspraken kunnen 24 uur van te voren alleen telefonisch worden afgezegd, anders worden de kosten in rekening gebracht.

© 2015 Jolanda Heerschop . Meteorensingel 21 . tel: 020-6311485 . Email: info@mondhygienistejolandaheerschop.nl